312 vežbe za meridijane

Profesor Džu Congsjang (93 godine) ima vitalnost i snagu čoveka upola mlađeg. U nekoliko malih i oronulih soba koje se nalaze u blizini drevnih zgrada u Pekingu, stari doktor je tvrdoglavo opstajao u izučavanju meridijana i akupunkture više od 30 godina. Često kaže za sebe da je izdajica zapadne medicine. Od 1950. godine je predavao fiziologiju, osnovni medicinski predmet, pri Pekinškom saveznom medicinskom koledžu i bolnici, a odluka koju je doneo 1973. godine mu je promenila život. Te godine ga je inspirisala inicijativa premijera Džou Enaija koji je pozvao medicinske eksperte da pojasne istraže teoriju akupunkture. U to vreme, tadašnji predsednik Nikson je posetio Kinu 1972. godine i prisustvovao je operaciji srca koja se odvijala uy pomoć akupunkturne anestezije. Džu se priključio grupi za istraživanje akupunkturnih meridijana Instituta biofizike u okviru Kineske Akademije nauka.

Meridijani i akupunkturne tačke su otkrivene pre 2500 godina u Kini. U Hung Di Neiđingu (Medicinski klasik Žutog cara), jednom od najvažnijih medicinskih klasika, zabeležno je da meridijani imaju funkciju „poboljšanja cirkulacije Xue i Qi (krvi i životne energije) i balansiraju jin i jang“ i da „odlučuju o životu i smrti i tretiraju stotine bolesti“. Otkriveno je da su meridijani opšti kontrolni sistem ljudskog tela i da imaju funkciju prevencije bolesti i poboljšanja zdravlja i dugovečnosti. Danas, kao i nekada, doktori TKM (tradicionalne kineske medicine) ubadaju akupunkturne igle u akutačke na meridijanima kako bi tretirali disbalanse i bolesti telu. Ipak, postojanje meridijana je uvek bilo pod znakom pitanja za zapadnu medicinu.

Kako bi se dokazala teorija meridijana, doktor Džu i njegove kolege su provele više od 10 godina u istraživanjima i eksperimentisanju uz pomoć modernih metoda kako bi se demonstriralo biofizičko postojanje meridijana.
Tokom 1980. godine, istraživači su uspešno dokazali postojanje 14 meridijana u ljudskom telu uz pomož biofizičkih metoda. Nalazi su se u potpunosti poklapali sa linijama meridijana zabeleženim još u davna vremena.

Za sve skeptike, doktor Džu je ponosno demonstrirao dva pokazna testa. Koristio je mali čekić kojim bi lupkao različite delove lakta sve dok pacijent ne bi čuo jak zvuk koji se merio uređajem sličnim stetoskopu. Džu bi tu tačku označio crvenom bojom. Linija crvenih tačaka obeležena istom metodom (lupkanje i čekić) je, prema Džuu, i pozicija prostiranja meridijana. Onda bi postavio dve elektrode na liniju i stimulacija strujom bi se osetila. Kad jedna od elektroda ne bi bila postavljena na liniji, ne bi se ništa osetilo. To je, kako je govorio Džu, bio dokaz da linija meridijana ima najniži električni otpor.

Čak i nakon objavljivanja rezultata, naučnici nisu promenili svoj skeptični odnos prema ovim teorijama. Debata o meridijanima i efikasnosti akupunkture i svim tretmanima i praksama baziranim na njima se i dalje vodi u naučnim krugovima, a interpretacije variraju. U drevnim vremenima, meridijan je predstavljao filozofski koncept koji su izmislili kineski lekari kako bi sumirali opšte funkcije ljudskog tela, prema Vu Genčengu, direktoru Instituta za istraživanje akupunkture, Šangajskog medicinskog koledža Fudanškog Univerziteta. Institut je akupunkturu istraživao decenijama.

„Verujemo da su funkcije meridijana blisko povezane sa nervima, ali je modernoj nauci nemoguće da pronađe materijalni ekvivalent meridijanima opisanim u davna vremena. Teško je zamisliti novi put u ljudskom telu“, kaže Vu.

Otežavajuća okolnost u daljem istraživanju je bilo stopiranje finansiranja od strane Instituta. Džu se nije predavao i osnovao je Pekinški Janhuang meridijan centar kako bi osmislio vežbu baziranu na teoriji meridijana koja bi pomogla ljudima da poboljšaju zdravlje i dugovečnost. Džu je nazvao ovu vežbu 3-1-2 metodom:

  • 3 se odnosi na masažu tri akupunkturne tačke – hegu na dlanu, neiguan na podlaktici i cusanli ispod kolena.
  • 1 se odnosi na abdominalno disanje, vid jednostavne ćigong vežbe (tu na – vežbe disanja) za koju je profesor Džu verovao da stimuliše meridijane koji prolaze kroz abdomen a koji su povezani sa hroničnim bolestima.
  • 2 se odnosi na fizičku vežbu obe noge ali i tela. Džu je verovao da je jedna od najjednostavnijih i efikasnih vežbi spuštanje tela u čučeći stav i podizanje u ispravan stajaći položaj.

„Fizička vežba uključuje stimulaciju svih meridijana koji se prostiru u celom telu“, objasnio je Džu.

Prema njegovom viđenju, zdravstvene dobrobiti svih fizičkih vežbi dolaze u stvari od poboljšanja i balansiranja stanja meridijana i energije tokom procesa vežbanja. Dnevna vežba u trajanju od 25 minuta će održati ljude mladim i jakim, sprečiti i pomoći u tretiranju mnogih senilnih i teških bolesti, i doneti olakšanje i poboljšanje stanja kod uobičajenih disbalansa i bolesti. Tokom poslednjih 17 godina, Džu je trenirao preko 10000 ljudi, najviše starijih. „Iako je popularizacija vežbe spora, dobijam dragocene informacije i dokaze od njih da im vežba prija i da poboljšava zdravlje“, rekao je Džu.

Džang Javen (74), je tipičan korisnik ovih vežbi. Ona je bila univerzitetski profesor i dugo je bolovala od hipertenzije i artritisa, zbog čega često nije mogla da spava. Ona tvrdi da joj se zdravlje umnogome poboljšalo otkako vežba 312 metod. Sad je ubeđena da će doživeti stotu.

Džu je izvršio istraživanje na preko 8000 ljudi – 95% njih je patilo od hroničnih bolesti kakve su hipertenzija, koronarne bolesti, astme, dijabetesa i artritisa. Mnogi su doživeli velika poboljšanja nakon četvoronedeljnog vežbanja ove metode.

3-1-2-metoda

Prijavite se na BESPLATAN čas 312 metode!

Časovi se održavaju jednom mesečno, trećeg petka u mesecu od 1930h u Resavskoj 35, peti sprat.

Nikakvo predznanje nije potrebno, čas traje sat vremena.

Prijava putem maila je obavezna, broj mesta je ograničen!

Uspešno ste se prijavili!

Održan kurs zdravstvenog ćigonga – modul I

Tokom dva vikenda decembra (3-4. i 17-18. 12. 2016) je održan Modul I kursa zdravstvenog ćigonga za buduće trenere zdravstvenog ćigonga.

Polaznici su imali prilike da se upoznaju sa Osnovnim teorijama i istorijom TKM i zdravstvenog ćigonga, pripremnim vežbama fleksibilnosti i snage Jibengong I,  stacionarnim pozicijama Zhan Zhuang I i sistemom zdravstvenog ćigonga Ba Duan Đin.

Učesnici ovog kursa su bili:

  • Maja Anđelković
  • Dragana Kerkez
  • Ivana Wrobel
  • Aleksandar Antović
  • Saša Veljković i
  • Vladimir Stanković

kurs_cigong_moguli_2016

Prijave za Modul I u martu su otvorene!

Prijavite se do kraja januara 2017. kako biste dobili nagradu u vidu popusta na kotizaciju!

Poseta delegacije Kineske asocijacije zdravstvenog ćigonga 2016.

Ove godine, po jubilarni peti put, dočekujemo delegaciju Kineske asocijacije zdravstvenog ćigonga koju čine:

*Dr. Cui Yongsheng, vođa tima, zamenik glavnog sekretara Kineske asocijacije zdravstvenog ćigonga, potpredsednik komisije za nauku i razvoj Internacionalne federacije zdravstvenog ćigonga, doktor tradicionalnog kineskog sporta iz Šangajskog Univerziteta sporta

*Prof. Lei Bin, glavni trener, profesor s Vuhanskog Univerziteta sporta, držao je seminare i edukaciju u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji i SAD-u, vođa tima koji je radio na sistemu Da Wu, član tima koji je radio na sistemu Yi Jin Jing.

*Gospođa Dr. Wei Shengmin. trener, profesor sa Šđijadžuang Koledža, doktor nauka, obrazovanja i tradicionalnog kineskog sporta,

*Gospođa Dr. Liu Xiaolei. trener, predavač Pekinškog Univerziteta sporta, doktor nauka, obrazovanja i tradicionalnog kineskog sporta.

Tokom njihove posete, organizovan je promotivni čas za fizioterapeute u prostorijama Fizio Vračar, predavanje na Etnografskom muzeju u saradnji sa Institut Konfucije u Beogradu, čas za osoblje Ambasade NR Kine u Beogradu, kao i dvodnevni seminar zdravstvenog ćigonga Da Wu.

Kao i uvek, vrhunski stručnjaci koji su nas posetili su nam dali neka nova znanja i viđenja praktikovanja ćigonga, podsetili su nas na mnoge stvari koje smo već znali i na kojima smo radili i podstakli da radimo na sebi još više kako bismo bili od pomoći drugima.

Obeležena desetogodišnjica Instituta Konfucije u Beogradu

U ponedeljak, 3.10.2016. je u svečanoj sali rektorata Univerziteta u Beogradu, obeležena desetogodišnjica Instituta Konfucije u Beogradu.

Tom prilikom se prisutnim zvanicama, pored prof. dr Radosava Pušića, obratio gospodin Li Mančang, ambasador NR Kine u Republici Srbiji.

Prof. dr Radosav Pušić se zahvalio na uspešnoj dugogodišnjoj saradnji dodelom zahvalnica Nj.E. Li Mančangu, 13. Beogradskoj gimnaziji, Beogradskoj biblioteci, Beogradskom gradskom muzeju i Ćigong savezu Srbije.

Čestitamo Institutu Konfucije i svim saradnicima na jubileju i želimo puno uspeha i zajedničkih aktivnosti i u predstojećim godinama!

Vesti sa kineskih sajtova možete videti ovde:

http://news.xinhuanet.com/english/2016-10/03/c_135730583.htm

http://www.china.org.cn/world/Off_the_Wire/2016-10/03/content_39421458.htm

1. kongres Internacionalne federacije zdravstvenog ćigonga

1. generalna skupština Internacionalne federacije zdravstvenog ćigonga je održana 11. avgusta 2016. u podnožju planine Đijohuašan (Jiuhuashan) pored grada Čdžou u kineskoj Anhui provinciji.

Kongres je okupio predstavnike preko 40 zemalja koji su birali novo rukovodstvo Federacije, dogovoreni pravci razvoja zdravstvenog ćigonga u svetu kao i mesto i datumi održavanja sledećih internacionalnih igara i razmena.

Predstavnici našeg saveza su uključeni u rad Komisije za informacije i medije, dok je za novembar 2016. godine. potvrđen dolazak tri vrhunska profesora i majstora ćigonga.