Kišne vode-Yushui - Ćigong savez Srbije

Kišne vode-Yushui

Kada sunce dostigne nebesku dužine od 330 stepeni, stiže solarni period "Kišnih voda". "Kiše" ukazuju na to da kako je vreme toplije, količina padavina se povećava, dok se oblik padavina transformiše od snega u kišu. Obično se to dešava 18. februara ili 19. februara i završava se 4. marta ili 5. marta. Kada prođe dan „kiša“, vreme može biti nepredvidljivo nekoliko dana. U jednom momentu-pada kiša, u drugom sija sunce. Kada dođe sezona, vidra počinje da lovi ribu, divlja guska leti nazad na sever sa juga i trava i drveće počinju da rastu. Bez obzira na sve, kiša je najvažniji element ovog solarnog perioda. Kineski poljoprivrednici često kažu: "Prolećna kiša je dragocena sila", te će usevi uskoro rasti brže.
Tradicionalni običaji

U staravremenima, udata kćerka bi trebalo da posetiti svoje roditelje tog dana. Žena koja već ima decu donositi poklone kao što je meso i postavlja stolice u kući kako bi pokazala svoju privrženost porodici. Trudna žena treba da nosi par crvenih pantalona koje je sašila njena majka kako bi se blagoslovio porođaj. Danas, ovi običaji su još uvek veoma popularni u nekim krajevima Kine.
Saveti za zdrav život

Kako se količina kiše povećava, vlaga prodire u slezinu. Veoma je važno zaštititi slezinu tokom ovog perioda tako što ćete jesti hranu koja će pomoći da se “razbije vetar” i umanji vlaga u telu. Med, datule, kineski jam, tremella su veoma dobra hrana. S druge strane, kiša često izaziva anksioznost, a ljudi sa visokim krvnim pritiskom ili srčanim problemima kao i astmom, moraju obratiti posebnu pažnju na svoje zdravstveno stanje.
error: Zaštićen sadržaj!! Kontaktirajte nas ukoliko želite da prenesete neki tekst.