24 solarnih perioda - Ćigong savez Srbije

24 solarnih perioda

24 solarnih perioda se odnose na 24 događaja koje označavaju promene godišnjih doba. One se baziraju na promeni Zemljine pozicije u odnosu na Sunce.
Ovi periodi predstavljaju jedinstveni kineski kalendar koji prati i opisuje vremenske promene, kulturne manifestacije i praznike, običaje, daje savete o ishrani kao i o vežbanju u tom periodu.
Po prvi put se javlja u Jin i Šang Dinastiji ali se masovnije upotrebljava za vreme zapadne Han Dinastije.

Potiče iz centralnog regiona Žute reke - istorijskog centra najvećih političkih, ekonomskih, kulturnih i poljoprivrednih aktivnosti.

Ovaj kalendar je od 30. novembra 2016. registrovan u UNESKO-u kao jedno od majstorskih dela nematerijalnog kulturnog nasleđa, dok je u međunarodnoj javnosti ovaj kalendar poznat i kao "kinesko peto veliko otkriće" pored baruta, štampe, kompasa i pravljenja papira.

24 solarnih perioda su definisana u odnosu na promenu Zemljine pozicije na eklipsi (Zemljinoj orbiti po kojoj se Zemlja okreće oko Sunca). Kako se Sunce tokom prolećne ravnodnevice nalazi na nultoj dužini i u tom trenutku Sunce vertikalno šalje zrake ka ekvatoru, svakih 15 stepeni pomeranja predstavlja novi period.
Nakon jednog celog ciklusa imamo svih 360 stepeni. Možemo cak napraviti paralelu i sa 12 znakova zodijaka, gde se promena zodijačkih znakova dešava na svakih 30 stepeni.

Četri godišnja doba su definisana na osnovu 24 solarnih perioda - proleće je doba u kome temperatura raste od niže ka višoj, leto je doba u kome je temperatura najviša, u jesen temperatura ide od više ka nižoj, dok je zima je godišnje doba u kome temperatura pada na najniži nivo.

Navešćemo svih 24 solarnih perioda:

* Proleće počinje od Početka proleća (što predstavlja kinesku novu godinu ili prolećni festival), zatim ide Kišna voda, Buđenje insekta, Prolećna ravnodnevica, Čisto i svetlo i Zrnasta kiša
* Leto počinje od Početka leta, preko Pupljenja zrna, Zrna u uhu, Letnje dugodnevice, Manje i Velike vreline.
* Jesen počinje od Početka Jeseni, zatim ide Kraj vrućine, Bela rosa, Jesenja ravnodnevica, Hladna rosa i Spuštanje mraza.
* Zima počinje od Početka zime, nastavlja se preko Manjeg i Velikog snega do Zimske kratkodnevice, i završava Manjom i Velikom hladnoćom.

Uzevši u obzir veliku površinu Kine, četri godišnja doba počinju u različito vreme, imaju različito trajanje i ponekad i temperature ne prate 24 solarnih perioda.
Stoga opise 24 solarnih perioda ne treba uzeti zdravo za gotovo pa treba imati u vidu da prosečne temperature godišnjih doba između 10 i 22 stepena karakterišu proleće i jesen, prosečne temperature preko 22 stepena su letnje a prosečne temperature ispod 10 zimske.

U narednim člancima ćemo se pobliže upoznati sa svakim od 24 perioda, običajima, pa čak i preporučenom hranom i savetima za vežbanje za taj period.
error: Zaštićen sadržaj!! Kontaktirajte nas ukoliko želite da prenesete neki tekst.